Jak správně krmit retrívry?

Jestli i vy máte doma jedno z nejoblíbenějších plemen, následující text vám poradí, jak svého retrívra správně krmit. Protože patří k velkým plemenům, jsou zatížené jejich kyčle a klouby a proto je důležité krmit je dobrou stravou, kterou předejdete problémům s nadváhou.

Nutriční potřeby

Retrívři se průměrně dožívají 11 let a kromě náchylností k problémům s kyčlemi a klouby inklinují také k rakovině a někteří mohou mít problémy se srdcem. Odborníci doporučují pro dospělého jedince, který váží okolo 32 kg, průměrný denní příjem 1740 kalorií. Starší a kastrovaní psi mohou potřebovat o něco méně. Více potřebují rostoucí štěňata a aktivní psi. Například mladý aktivní pes bude potřebovat až 1876 kalorií. Vše je ale individuální a záleží na aktivitě i metabolismu vašeho psa.

Stejně jako všichni psi, i retrívři potřebují přijímat kvalitní bílkoviny. Jejich podíl ve stravě štěňat by měl být minimálně 22 % a u dospělých 18 %. Většina kvalitních krmiv ale tyto minimální dávky přesahuje, jako krmivo Brit Care. Významným zdrojem energie jsou tuky a strava by měla obsahovat aspoň 8 % pro štěňata a 5 % pro dospělé jedince. Vhodné jsou především tuky, které jsou zdrojem mastných kyselin (omega-3 a omega-6), prospěšných pro kůži, srst, srdce i mozek vašeho psa. Například krmivo Calibra obsahuje optimální poměr řepkového oleje s drůbežím tukem, které podporují imunitní systém, tlumí artritidu a působí protizánětlivě na kosti.

Pro aktivní psy je nutné získat víc energie z jejich potravy. Toho obvykle dosáhnete dodáním kvalitních tuků ve stravě, stejně tak jsou důležité bílkoviny.

Zvláštní problémy

Obecně patří retrívři ke zdravým plemenům, ale vyskytují se u nich hlavně tyto problémy: s kyčlemi, klouby, očima a srdcem. Pro psy s alergiemi jsou vhodná speciálně upravená krmiva, všechna dostupná krmiva hypoalergenní má značka Barking Heads. Pokud se objeví problémy se štítnou žlázou, vyhněte se krmivům s obsahem sóji.

Hlídání váhy je důležité zejména pro nepřetěžování kostí, a tak byste se měli snažit hlídat příjem kalorií a dostatečný pohyb už od štěněcího věku. Starším psům je vhodné podávat potravinové doplňky, zejména chondroitin a glukosamin. Některá kvalitnější krmiva tyto látky rovnou obsahují.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>